Alla barn och unga upp till 21 år är välkomna att vända sig till Barnrättsbyrån. Vi har medvetet valt att inte ha någon närmare beskrivning av målgruppen än att man på något sätt har bekymmer med sina rättigheter och vill ha hjälp. Anledningen till att vi även finns till för ungdomar upp till 21 år är den skarpa gräns som samhället har satt upp vid 18-årsdagen. En gräns som kan innebära drastiska skillnader i vilken hjälp man har rätt till, ofta i en mycket känslig tid i livet. Detta gäller inte minst för ungdomar som har sökt asyl, är placerade eller behöver hjälp av psykiatrin.

Barnrättsbyråns kärna är arbetet med de barn och ungdomar vi får förtroende att arbeta på uppdrag av. Bara barn och unga kan ge oss ett uppdrag, även om barnen kommer i kontakt med oss på många olika sätt. När det gäller små barn, som inte själva kan formulera ett uppdrag, blir det ofta av naturliga skäl mycket kontakt med föräldrar eller andra omsorgs- personer.

I de fallen är det viktigt att vi har fokus på barnets rättigheter, vi driver alltså inte en förälders åsikt eller önskan (som inte grundar sig i rättigheter). Exempelvis rätten till förskola, rätten till tak över huvudet eller rätten att bli skyddad mot våld.

Elin Wernquist // Generalsekreterare // Föräldraledig

Jag är mamma, statsvetare och norrlänning med en stor och brokig familj. Jag älskar mat, slirig RnB och gulliga torp. Mitt hjärta slår för alla människors rätt till en trygg uppväxt, där de blir respekterade för precis dem de är. Det är en av anledningarna jag startade Barnrättsbyrån - för vissa barn och unga är kampen för den där tryggheten svårare än för andra. För dem vill jag kämpa. Tidigare i livet har jag arbetat med barn i utsatta situationer, i Manchester och London i England och på BRIS här i Sverige.

Ida Hellrup // TF Generalsekreterare

Jag är en envis, nyfiken barnrättsjurist som älskar att hänga med min lilla familj, promenera i skogen och kolla på serier. Tillsammans med Elin och Maria var jag med och och startade organisationen Barnrättsbyrån. Jag har världens bästa jobb där jag får träffa fantastiska barn och ungdomar och tillsammans med dem och mina kära kollegor kämpa för deras rättigheter. Innan jag började på Barnrättsbyrån jobbade jag på en annan barnrättsorganisation som heter ECPAT i flera år. Jag har också gjort praktik hos Barnombudsmannen.

Emma Wennerström // Socionom

Jag tycker om god mat, att läsa och göra saker med familj och vänner. Jag är socionom och har tidigare arbetat med barn och unga på socialtjänsten och som kurator på Bris. Nu är jag här på Barnrättsbyrån och det bästa med mitt jobb är att få möta alla fantastiska barn och ungdomar.
Som person är jag nyfiken, pålitlig och envis. I mitt arbete betyder det att jag lyssnar och tar dig på allvar, att jag håller det jag lovar och att jag inte ger upp. När du som ung inte fått den stöd och hjälp du har rätt till så finns jag och mina fantastiska arbetskamrater här för att hjälpa dig.

Karin Henriksson // Socionom

Jag är socionom, uppvuxen i Småland men har nu bott i Stockholm många år. Jag blir glad av trallvänlig musik som går att dansa och sjunga till i smyg. På fritiden umgås jag med familj, syskonbarn och vänner. Jag har tidigare arbetat med barn och ungdomar, dels inom socialtjänsten samt vid Stockholm Stadsmissions verksamhet Unga Station. Det bästa med mitt jobb är att träffa alla kloka och modiga unga människor, och därför känns det så bra att nu vara här på Barnrättsbyrån. Oftast är jag en glad person men jag blir arg när barn och unga inte tas på allvar, bollas runt bland myndigheter eller inte får utrymme att förstå beslut som påverkar livssituationen. Mitt mål är att här på Barnrättsbyrån stötta unga i att få sina röster hörda, vara ett stöd så att du som ung inte behöver känna dig ensam i kontakt med myndigheter och tillsammans förstå vad beslut betyder och kan innebära.

Klara Hall // Kommunikatör & administratör

Jag är en sprallig statsvetare som älskar barn. Jag är född och uppvuxen i Stockholm men har under åren bott i Hallsberg, Linköping och Södertälje. Jag älskar god mat, musik som man kan sjunga med till och att vara i naturen. Ända sen jag var liten har jag tävlat och tränat i orientering - världens bästa sport om du frågar mig! När jag har tid över är jag alldeles för bra på att fastna i soffan framför en bra serie. Jag har tidigare jobbat på förskola, på tankesmedjan Global Utmaning och nu senast med kommunikation inom näringslivet. Här på Barnrättsbyrån är min främsta uppgift att ta hand om alla de viktiga berättelser och erfarenheter vi får ta del av - och se till att de hamnar i händerna hos de som faktiskt kan påverka.

Nina Andersson // Jurist

Jag är jurist med många års erfarenhet av socialt arbete med barn och unga. Jag har i mitt yrkesliv träffat många unga som på olika sätt varit i svåra och utsatta situationer. Mitt hjärta brinner för att barn och unga ska känna sig lyssnade på, uppleva att de kan påverka sitt eget liv och att samhället ska respektera deras rättigheter fullt ut. Jag vet att verkligheten många gånger inte alls ser ut så. Därför vill jag vara på Barnrättsbyrån, för att tillsammans med fantastiska kollegor, barnen och de unga vara med och förändra detta. Annars älskar jag att umgås med nära och kära, böcker, dans och musik.

Love Severin // Socionom

Jag en nyfiken socialarbetare och småbarnspappa med en förkärlek för underfundig humor. Möten med barn och unga har alltid engagerat mig och jag tycker om att försöka förstå och bemöta deras funderingar och behov. Jag har lång erfarenhet av att arbete med ensamkommande barn och ungdomar och med barn på förskolor. Här på Barnrättsbyrån får jag kämpa tillsammans med mina fina och kloka kollegor för att påverka samhället i en riktning där alla barn och unga ska få tillgång till sina rättigheter samtidigt som jag får ha många inspirerande möten med barn och ungdomar. Jag har världens bästa jobb. När jobbet är slut för dagen vill jag helst vara med familj och vänner eller koppla av i hängmattan med en god bok och bra musik.

Malin Ramberg // Socionom // Föräldraledig

Jag är en av de senaste tillskotten på Barnrättsbyrån och är socionom till yrket. Nyfiken och engagerad är jag både i privatlivet och i jobbet. Det bästa med mitt jobb är att jag får träffa så många härliga och kloka barn och ungdomar. Jag är uppvuxen i Stockholm och känner mig som mest hemma på södra sidan av stan. Syskon är viktigt för mig, själv har jag tre systrar som jag älskar att umgås med. Jag gillar promenader i högt tempo med skön hiphop i lurarna. Jag har tidigare jobbat med barn och unga inom socialtjänsten, som kurator på skola och med unga brottsutsatta. Nu är jag på Barnrättsbyrån och ska tillsammans med mina fina kollegor kämpa för barn och ungdomars rättigheter.

Ilona Nison // Organisationsutvecklare // Föräldraledig

Jag är en energifyll mamma som växt upp i underbara Södertälje med 106 första kusiner. Älskar min stora feta assyriska släkt med all energi den innebär. Jag är intresserad av matlagning, Zumba och all form av mys med familjen. Jag är jurist inom offentlig rätt i grunden och har tidigare bl.a. arbetat som lärare, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet och samordnare i projektet ” Läsa för integration”. Den röda tråden genom mitt arbetsliv och ideella engagemang har just varit kämpandet för att barn och unga ska vara trygga, känna sig älskade och betydelsefulla. Nu är jag här på Barnrättsbyrån tillsammans med fantastiska medarbetare där min uppgift är att, tillsammans med mina kollegor, bygga upp organisationen för att den ska kunna växa på bästa sätt, med allt vad det innebär.

Babak Behdjou // Jurist // Föräldraledig

Jag är en småbarnspappa som är uppvuxen i Kista med mamma och storebror. Min inspiration i livet är min mamma som på egen hand tagit hand om mig och min bror samtidigt som hon kämpat som oppositionell mot den iranska regimen och behövt stå ut med att leva i exil. Jag har valt att jobba på Barnrättsbyrån för att jag själv växt upp i utsatta miljöer och sett hur svårt barn och ungdomar kan fara illa och hur viktigt det är att det finns vuxna som ihop med barnen kan hävda deras rätt. Jag har tidigare bland annat arbetat på advokatbyrå, Migrationsverket, varit programledare i podden Klassresan och varit med och grundat organisationen Löparakademin.

Barnrättsbyrån Stockholm

Barnrättsbyrån Umeå

  • ”Jag är trött på att skapa många, nya liv.”

  • ”Man vet att dom alltid ställer upp. Det spelar ingen roll vad det är.”

  • ”Att veta att man inte är ensam, att man har folk som bryr sig, det är också viktigt.”

  • ”Jag kände mig trygg. Jag hade hamnat i rätt händer. Dom tog situationen på allvar.”

  • ”Dom tar hand om sånt. Tar reda på vad det finns för regler när det gäller det här och det här.”