Barnrättsbyrån kämpar för barn och unga – för att deras röster ska höras. Vi erbjuder stöd, råd och praktisk hjälp i frågor som rör deras rättigheter.

Alla barn och unga upp till 21 år är välkomna att vända sig till Barnrättsbyrån. Vi har medvetet valt att inte ha någon närmare beskrivning av målgruppen än att man på något sätt har bekymmer med sina rättigheter och vill ha hjälp. Anledningen till att vi även finns till för ungdomar upp till 21 år är den skarpa gräns som samhället har satt upp vid 18-årsdagen. En gräns som kan innebära drastiska skillnader i vilken hjälp man har rätt till, ofta i en mycket känslig tid i livet. Detta gäller inte minst för ungdomar som har sökt asyl, är placerade eller behöver hjälp av psykiatrin.

Barnrättsbyråns kärna är arbetet med de barn och ungdomar vi får förtroende att arbeta på uppdrag av. Bara barn och unga kan ge oss ett uppdrag, även om barnen kommer i kontakt med oss på många olika sätt. När det gäller små barn, som inte själva kan formulera ett uppdrag, blir det ofta av naturliga skäl mycket kontakt med föräldrar eller andra omsorgs- personer.

I de fallen är det viktigt att vi har fokus på barnets rättigheter, vi driver alltså inte en förälders åsikt eller önskan (som inte grundar sig i rättigheter). Exempelvis rätten till förskola, rätten till tak över huvudet eller rätten att bli skyddad mot våld.

Elin Wernquist // Generalsekreterare // Föräldraledig

Jag är mamma, statsvetare och norrlänning med en stor och brokig familj. Jag älskar mat, slirig RnB och gulliga torp. Mitt hjärta slår för alla människors rätt till en trygg uppväxt, där de blir respekterade för precis dem de är. Det är en av anledningarna jag startade Barnrättsbyrån - för vissa barn och unga är kampen för den där tryggheten svårare än för andra. För dem vill jag kämpa. Tidigare i livet har jag arbetat med barn i utsatta situationer, i Manchester och London i England och på BRIS här i Sverige.

Ida Hellrup // TF Generalsekreterare

Jag är en envis, nyfiken barnrättsjurist som älskar att hänga med min lilla familj, promenera i skogen och kolla på serier. Tillsammans med Elin och Maria var jag med och och startade organisationen Barnrättsbyrån. Jag har världens bästa jobb där jag får träffa fantastiska barn och ungdomar och tillsammans med dem och mina kära kollegor kämpa för deras rättigheter. Innan jag började på Barnrättsbyrån jobbade jag på en annan barnrättsorganisation som heter ECPAT i flera år. Jag har också gjort praktik hos Barnombudsmannen.

Emma Wennerström // Socionom

Jag tycker om god mat, att läsa och göra saker med familj och vänner. Jag är socionom och har tidigare arbetat med barn och unga på socialtjänsten och som kurator på Bris. Nu är jag här på Barnrättsbyrån och det bästa med mitt jobb är att få möta alla fantastiska barn och ungdomar.
Som person är jag nyfiken, pålitlig och envis. I mitt arbete betyder det att jag lyssnar och tar dig på allvar, att jag håller det jag lovar och att jag inte ger upp. När du som ung inte fått den stöd och hjälp du har rätt till så finns jag och mina fantastiska arbetskamrater här för att hjälpa dig.

Klara Hall // Kommunikatör & administratör

Jag är en sprallig statsvetare som älskar barn. Jag tycker om att laga och äta god mat, lyssna på musik och att vara utomhus. Ända sen jag var liten har jag tävlat och tränat orientering - världens bästa sport om du frågar mig! Jag har tidigare jobbat med barn på förskola, på tankesmedjan Global Utmaning och med marknadsföring. Här på Barnrättsbyrån är min främsta uppgift att ta hand om alla de viktiga berättelser och erfarenheter vi får ta del av - och se till att de hamnar i händerna hos de som faktiskt kan påverka.

Karin Henriksson // Socionom

Jag är socionom, uppvuxen i Småland men har bott i Stockholm många år. Jag blir glad av trallvänlig musik som går att dansa och sjunga till. På fritiden umgås jag med familj, syskonbarn och vänner. Jag har tidigare arbetat med barn och unga, dels inom socialtjänsten och vid Stockholm Stadsmissions Unga Station. Det bästa med mitt jobb är att träffa alla kloka och modiga barn och unga. Oftast är jag en glad person men jag blir arg när barn och unga inte tas på allvar, bollas runt bland myndigheter eller inte får chans att förstå beslut som påverkar livssituationen.

Love Severin // Socionom

Jag en nyfiken socialarbetare och pappa som hela mitt yrkesliv har arbetat med barn och unga på förskolor och inom socialt arbete. På Barnrättsbyrån kämpar jag och mina kollegor för att påverka samhället i en riktning där alla barn och unga ska få tillgång till sina rättigheter. Jag önskar att alla barn och unga ska få känna sig sedda och bli tagna på allvar. Jag lovar att lyssna på din berättelse och göra mitt bästa för att hjälpa dig att göra din röst hörd och försöka påverka en svår situation till det bättre. Jag har nära till skratt och älskar god mat, böcker, musik och att mysa med familj och vänner.

Nina Andersson // Jurist

Jag är jurist med många års erfarenhet av socialt arbete med barn och unga. Jag har i mitt jobb träffat många unga som på olika sätt varit i svåra och utsatta situationer. Mitt hjärta brinner för att barn och unga ska känna sig lyssnade på, uppleva att de kan påverka sitt eget liv och att samhället ska respektera deras rättigheter. Jag vet att verkligheten många gånger inte alls ser ut så. Därför vill jag vara på Barnrättsbyrån, för att tillsammans med fantastiska kollegor, barnen och de unga vara med och förändra detta. Annars älskar jag att umgås med nära och kära, böcker, dans och musik.

Jenny Emilsson Hedman // Barnombud Umeå

Jag är en lugn, envis och engagerad beteendevetare som brinner för barns rättigheter. Jag vill att alla barn och unga i och runt Umeå ska känna sig välkomna att kontakta oss om de behöver hjälp eller stöd med frågor som de inte vet hur de ska hantera. Tidigare har jag jobbat på Migrationsverket, i projekt för att utveckla arbetet runt de unga som får avslag på sin asylansökan, på HVB för ensamkommande och på Bris. Annars är jag mamma till två härliga yrväder som är mina största glädjeämnen i livet. Jag tycker om att laga mat och baka, läsa bra böcker och att mina hundar drar med mig på långa promenader.

Anna Wibron // Barnombud Umeå

Jag är en viljestark, lugn och glad person som brinner för att arbeta med rättvisefrågor, både i mitt arbete och i frivilligt engagemang. Ända sedan jag var liten har jag ifrågasatt orättvisor och försökt ändra på dem men för att orka kämpa behövs ju också annat i livet. Att laga mat, lyssna på musik, meka med cyklar och umgås med vänner är sånt som gör mig glad. Innan jag började på Barnrättsbyrån arbetade jag med ensamkommande ungdomar på ett boende, och nu senast med ett projekt där unga nyanlända skrivit och berättat om sitt liv, bland annat i boken ”Okänd värld”. Tillsammans med min fantastiska kollega Jenny och er unga ska jag nu kämpa för barn och ungas rättigheter i Umeå!

Babak Behdjou // Jurist // Föräldraledig

Jag är en småbarnspappa som är uppvuxen i Kista med mamma och storebror. Min inspiration i livet är min mamma som på egen hand tagit hand om mig och min bror samtidigt som hon kämpat som oppositionell mot den iranska regimen och behövt stå ut med att leva i exil. Jag har valt att jobba på Barnrättsbyrån för att jag själv växt upp i utsatta miljöer och sett hur svårt barn och ungdomar kan fara illa och hur viktigt det är att det finns vuxna som ihop med barnen kan hävda deras rätt. Jag har tidigare bland annat arbetat på advokatbyrå, Migrationsverket, varit programledare i podden Klassresan och varit med och grundat organisationen Löparakademin.

Malin Ramberg // Socionom // Föräldraledig

Mitt namn är Malin och jag är socionom till yrket. Nyfiken och engagerad är jag både i privatlivet och i jobbet. Det bästa med mitt jobb är att jag får träffa så många härliga och kloka barn och unga. Jag är uppvuxen i Stockholm och känner mig som mest hemma på södra sidan av stan. Syskon är viktigt för mig, själv har jag tre systrar som jag älskar att umgås med. Jag gillar promenader i högt tempo med skön hiphop i lurarna. Jag har tidigare jobbat med barn och unga inom socialtjänsten, som kurator på skola och med unga brottsutsatta. På Barnrättsbyrån ska jag tillsammans med mina fina kollegor kämpa för barn och ungas rättigheter.

Ilona Nison // Organisationsutvecklare // Föräldraledig

Jag är en mamma som växt upp i underbara Södertälje med 106 första kusiner. Älskar min stora feta assyriska släkt och all energi den innebär. Jag är intresserad av matlagning, Zumba och mys med familjen. Jag är jurist inom offentlig rätt i grunden och har tidigare arbetat som lärare, varit verksamhetsansvarig på Berättarministeriet och samordnare i projektet ”Läsa för integration”. Den röda tråden genom mitt arbetsliv och ideella engagemang har varit kämpandet för att barn och unga ska vara trygga, känna sig älskade och betydelsefulla. På Barnrättsbyrån är min uppgift att bygga upp organisationen för att den ska kunna växa på bästa sätt, med allt vad det innebär.

Barnrättsbyrån Stockholm

Barnrättsbyrån Umeå

  • ”Jag är trött på att skapa många, nya liv.”

  • ”Man vet att dom alltid ställer upp. Det spelar ingen roll vad det är.”

  • ”Att veta att man inte är ensam, att man har folk som bryr sig, det är också viktigt.”

  • ”Jag kände mig trygg. Jag hade hamnat i rätt händer. Dom tog situationen på allvar.”

  • ”Dom tar hand om sånt. Tar reda på vad det finns för regler när det gäller det här och det här.”