Vårt arbete med barn & unga
Barnrättsbyrån – en verksamhet med oberoende barnombud
Barnrättsbyrån är en barnrättsorganisation som kämpar för att barn och unga ska bli tagna på allvar och få rätt hjälp av samhället. Barnrättsbyrån bedriver verksamhet med oberoende barnombud som arbetar på uppdrag av enskilda barn och unga, och erbjuder socialt och juridiskt stöd och praktisk hjälp i alla frågor som rör barns rättigheter.
Alla barn och unga i åldern 0 – 21 år är välkomna att höra av sig till oss. Det är barnet som är vår uppdragsgivare och vi träffar alla barn som vi arbetar tillsammans med. Många av de barn vi möter befinner sig utsatta situationer och upplever att de inte bli lyssnade på av vuxenvärlden. Många har också farit illa i de system som är satta att hjälpa dem. När barn ber Barnrättsbyrån om hjälp får de kontakt med våra oberoende barnombud.
Vad gör ett oberoende barnombud?
Det oberoende barnombudets övergripande uppgift är att lyssna på barn och stötta dem att uttrycka sina åsikter, tankar och känslor och därmed stärka deras möjlighet att kunna påverka beslut som berör dem. Barnombudet finns till för barnet och står alltid på deras sida.
Det är barnombudets uppgift att:
- möjliggöra barns delaktighet i viktiga beslut, bedömningar och processer i barnets liv.
- informera barn om deras rättigheter och valmöjligheter.
- vara ett stöd till barnet i kontakten med myndigheter och hjälpa dem att göra sin röst hörd och få sina rättigheter tillgodosedda.
Det är inte barnombudets uppgift att utreda vad som är barnets bästa, det är våra myndigheters uppgift. Barnombudets uppgift att bidra till att barnets egna åsikter, tankar och känslor kommer fram och får ta plats i exempelvis mötesrum, processer och beslut.
Relation och tillit – en förutsättning för arbetet
En förutsättning för att vi ska få ett uppdrag av ett barn och kunna arbeta tillsammans, är att vi skapar relation med de barn och unga vi möter. Att de känner en tillit till oss som oberoende barnombud och organisation. Många av de barn vi möter bär med sig svåra erfarenheter av kontakter med myndigheter och vuxenvärlden i stort. Vi har därför ett särskilt stort ansvar att bekräfta och möta upp deras erfarenheter. På det viset kan vi jobba för att bygga upp tilliten till vuxenvärlden och vara en brygga till de samhällssystem som är satta att hjälpa dem.