Barnrättsbyrån drar igång i Umeå – Möt Caroline Bergh!

Skrivet av elin.wernquist, 31 januari, 2017

Onsdag 1 februari börjar vår nya projektledare Caroline Bergh!

Som en del av vårt Arvsfondsprojekt ”Varför finns inte ni överallt” arbetar vi för fullt för att sprida Barnrättsbyrån i Sverige. Vår första pilotstad är Umeå och på onsdag 1 februari börjar vår projektledare Caroline Bergh som fått i uppdrag att dra igång verksamheten, med allt vad det innebär. Men vem är hon? Vi har intervjuat vår nya medarbetare för att höra hur hon känner inför det stundande utmaningen.

Vem är du?

Jag är Caroline, en utbildad socionom på Umeå universitet. Uppvuxen i världsmetropolen Piteå men född på Sri Lanka. Ägnat alla mina yrkesverksamma år till att hjälpa barn och ungdomar både som skolkurator och som familjebehandlare inom socialtjänsten. Spenderade mina första tio år som socionom i Uppsala men valde under 2015 att flytta norrut till Umeå för att få andas norrlandsluft igen. Mestadels av min tid som socionom har jag spenderat i skolans värld som skolkurator men sedan flytten till Umeå har jag arbetat för socialtjänsten i öppenvården som familjebehandlare.  Att få arbeta med att hjälpa barn och ungdomar och få följa med på deras livsresa är verkligen ett privilegium som jag har haft förmånen att få göra under flera år nu.

När jag inte är på mitt arbete styrs stora delar av mitt liv när mitt favoritlag Arsenal har matcher. Alltså orimligt mycket. Varje helg är uppbokad utifrån matchschemat. Att träna är viktigt för mig men från att ha spelat i världens bästa korpenlag Fläsklobbarna i Uppsala har jag här i Umeå försökt utveckla intresse för nya sätt att träna. Senaste målet är att bli ruskigt bra i mini-pingis. Tyvärr har det visat sig att mitt bristande djupseende försvårar det hela men jag tror att det kommer lossna snart.  Saker man med säkerhet inte kommer se mig göra på min fritid är spela kubb, tälta eller plocka svamp. Dessa tre ting tog jag beslut som 25-åring att jag aldrig skulle göra igen och nu tio år senare är detta ett löfte jag kunnat stå fast vid.

Varför har du tagit dig an det här uppdraget?

Mitt hjärta som socialarbetare har alltid varit i rollen som skolkurator. Som skolkurator får man vara på barn – och ungdomarnas arbetsplats, skolan. Man får möta barnen i deras verklighet. Men ofta som skolkurator kände man sig otillräcklig, det var så ofta man ville gå den extra milen för sina elever men tiden räckte inte till. Ofta blev man begränsad av organisationen och dessa ramar och regler att förhålla sig. Detsamma gäller när man arbetar inom socialtjänsten. Det finns tydliga gränsdragningar vad ens uppdrag är och hur det ska genomföras. Under alla mina yrkesverksamma år hade jag älskat att ha tillgång till en Barnrättsbyrå, ett bollplank för mig som yrkesverksam när jag kört fast men även en organisation som jag hade velat kunna hänvisa att alla fantastiska ungdomar jag mött som jag inte kunnat hjälpa.  Att jag nu får chansen att vara en del av Barnrättsbyrån känns fantastiskt roligt! Ett uppdrag som det helt enkelt var omöjligt att tacka nej till.

Vad är du mest peppad på?

Jag är otroligt peppad på att göra allt jag kan för att kunna etablera den andra Barnrättsbyrån i Sverige. Jag ser fram emot att lära känna en massa nya människor här i Umeå som tillsammans med mig ska göra det möjligt att starta upp verksamheten. Jag tycker det är en stor ära för alla oss här i norr att vi är först ut i att sprida Barnrättsbyrån så jag ser det som ett ypperligt tillfälle för oss att verkligen ta chansen när vi får den.

Vi är så glada att Caroline valt att ta sig an uppdraget, hennes långa erfarenhet och kloka perspektiv kommer att vara en enorm tillgång för både Umeå och hela Barnrättsbyrån. Varmt välkommen till oss säger vi!

Vill du komma i kontakt med Caroline? Hon kan nås på caroline@barnrattsbyran.se. Har du frågor eller är nyfiken på Barnrättsbyråns expansion? Hör av dig till generalsekreterare Elin elin@barnrattsbyran.se.