Barnrättsbyrån får miljonstöd för att hjälpa barn att utkräva sina rättigheter
Pressmeddelande 2024-10-31
Barnrättsbyrån får miljonstöd för att hjälpa barn att utkräva sina rättigheter på de statliga ungdomshemmen.
Barnrättsbyrån tilldelas 3,75 MSEK i projektbidrag från Svenska Postkodlotteriets Stiftelse för att hjälpa barn på de statliga ungdomshemmen att utkräva sina rättigheter. Ett team av oberoende barnombud ska genom projektet bistå placerade barn med socialt och juridiskt stöd när deras rättigheter kränkts.
– Det här är en viktig satsning för att stärka skyddsnätet för en mycket utsatt grupp av barn och unga. Vi är glada för förtroendet från Svenska Postkodlotteriets Stiftelse och att vi nu kan möta den stora efterfrågan från barnen, säger Barnrättsbyråns generalsekreterare Elin Wernquist.
Det har länge rapporterats om missförhållanden vid de statliga SiS-hemmen och att barn utsatts för våld och övergrepp av personal. Behovet av en oberoende funktion dit barnen kan vända sig när deras rättigheter kränks här länge lyfts, men i dagsläget finns ingen sådan offentligt finansierad funktion. Regeringen har under 2024 initierat en reform av SiS med målsättningen att förbättra vårdens innehåll och kvalitet, men det kommer att dröja flera år innan en ny myndighet finns på plats.
Projektet Inlåst och rättslös riktar sig till barn och unga som idag är placerade på SiS och behöver hjälp i frågor som rör deras rättigheter. Barnrättsbyrån kommer genom projektet att skapa ett dedikerat team av oberoende barnombud som ska besöka SiS-hem och bistå de placerade barnen med socialt och juridiskt stöd.
Nu väljer Svenska Postkodlotteriets Stiftelse att gå in med miljonstöd till Barnrättsbyrån under en projekttid på 21 månader för att barn på SiS, här och nu, ska få tillgång till oberoende barnombud.
– Barn på SiS måste kunna vända sig till en oberoende funktion som de inte står i beroendeställning till. Vi är därför väldigt glada över att få möjliggöra för Barnrättsbyrån att införa oberoende barnombud för att stärka placerade barns möjligheter att utkräva sina rättigheter och, på sikt, bidra till att skyddet mot våld och övergrepp stärks. Det är ett oerhört viktigt steg på vägen till en bättre vård, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodlotteriets Stiftelse.
Projektet genomförs i samarbete med SiS, myndigheten som driver ungdomshemmen.
– Vi välkomnar beskedet och ser fram emot att fördjupa vår samverkan med Barnrättsbyrån. Vi ser att barn och unga som placeras hos oss kan bli ensamma i många beslut som tas om dem. SiS är en del av vårdkedjan och ju fler trygga engagerade vuxna som krokar arm desto bättre. Barnrättsbyrån är redan idag ett stöd för ett mindre antal barn på SiS, detta besked innebär att fler barn kan få tillgång till oberoende barnombud, säger Elin Gustafsson, barnrättsamordnare på SiS.
___________________________________________________________
Kontakt:
Elin Wernquist, generalsekreterare Barnrättsbyrån
072- 565 33 46
elin@barnrattsbyran.se
Pressbild
Fotograf: Anna Lovehed
___________________________________________________________
Om Barnrättsbyrån:
Barnrättsbyrån är en barnrättsorganisation som kämpar för att barn och unga ska bli tagna på allvar och få rätt hjälp av samhället. Barnrättsbyrån bedriver verksamhet med oberoende barnombud som bistår enskilda barn och unga med socialt och juridiskt stöd och praktisk hjälp i rättighetsfrågor. Organisationen grundades 2014 och finns idag i Stockholm och Umeå.
Om Postkodlotteriets Stiftelse och satsningen ”För ungas framtid”:
Med satsningen ”För ungas framtid” vill Postkodlotteriets Stiftelse bidra till att barn och unga i socialt och ekonomiskt utanförskap får bättre framtidsutsikter, upplever ökat självbestämmande och får ökade möjligheter att tillgodose sina rättigheter i samhället. Mer information om satsningen kommer 2025. www.postkodstiftelsen.se
Om SiS:
Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. SiS behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
www.stat-inst.se