Barnrättsbyråns hearing i Umeå!

Skrivet av Barnrättsbyrån, 5 juni, 2017

Barnrättsbyråns första hearing i Umeå!

Den 15 maj 2017 gick Barnrättsbyråns första hearing av stapeln i Umeå. En mycket välbesökt tillställning som gav oss en massa värdefull input inför vårt fortsatta arbete. Men innan vi går in på vad som blev sagt på själva hearingen tycker jag vi ska definiera vad en hearing är för när jag klev på tjänsten som projektledare för uppstarten i Umeå var detta en av de första arbetsuppgifter jag fick: Bjud in till en hearing. Jag hade inte järnkoll på vad en hearing verkligen var så min allra bästa vän Google och dennes kompis Wikipedia bistod mig med följande information:

Hearing, engelska för utfrågning och förhör, är en process för utfrågning av områdessakkunniga personer eller grupper med inflytande i en viss fråga.

Under våren har jag haft förmånen att få träffa en massa duktiga, kloka och erfarna personer som på olika sätt brinner för att hjälpa barn – och unga här i Umeå. Jag har träffat alltifrån politiker, Elevhälsan, socialtjänsten, skola, landsting, Rädda Barnen, BRIS, Röda Korset, Rättighetscentrum och många fler. Alla jag träffat arbetar på olika sätt i sin vardag med att kämpa för barn och ungdomar. Tänk om man kunde samla all denna kunskap på ett och samma ställe under en eftermiddag här i Umeå och låta alla dessa kloka människor hjälpa oss i vår uppstart av Barnrättsbyrån Umeå? Sagt och gjort. Den 15 maj bjöd vi in till en hearing på Hamnmagsinet. Sextioplatser fanns att förfoga över och samtliga av dessa gick åt som smör i solsken! På plats fanns bl.a. socialnämndens ordförande Andreas Lundgren, socialtjänstcheferna Camilla Thunell och Nanna Forsgren, familjebehandlare, Migrationsverket, skolkuratorer, politiker, grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten, Åsa Boman och Marie Sjöström från KFUM, socionomstudenter med flera. En gästlista bättre än på självaste Oscarsgalan!

Eftermiddagen började med att Elin presenterade Barnrättsbyrån, hur den startade och hur verksamheten bedrivs idag. Jag tog därefter över stafettpinnen och berättade hur långt vi kommit här i Umeå sedan uppstarten. Resterande tid av eftermiddagen diskuterades följande frågor i smågrupper:

Vilka är de stora barnrättsfrågorna i Umeå?

Hur påverkas mitt arbete av att Barnrättsbyrån Umeå startar upp?

Vilka förväntningar har jag utifrån min verksamhet på Barnrättsbyrån Umeå?

Tips och råd till Barnrättsbyrån Umeå?

Det som lyftes fram i diskussionerna som de stora barnrättsfrågorna i Umeå var främst:

 • Tillgång till särskilt stöd i skolan
 • Tillgången till BUP – stöd och hjälp vid psykisk ohälsa
 • Rätten till förebyggande insatser inom socialtjänsten
 • Möjligheten att göra sin röst hörd om du är placerad
 • Öppenvård till ensamkommande barn – och unga
 • Hjälp och stöd i migrationsprocessen

 

Gällande hur ens arbete kommer påverkas och vilka förväntningar som finns på Barnrättsbyrån Umeå samt tips och råd framkom bl.a. följande:

 • Skapa en maktbalans mellan myndigheter och den enskilde
 • Blir en aktiv påverkans aktör i Umeå
 • Ett socialt och juridiskt bollplank till både ungdomar och till yrkesverksamma
 • Samverka med andra ideella organisationer och på så sätt bli en stark gemensam röst i Umeå – att bygga en folkrörelse!
 • Att vara en oberoende aktör som kan få fram barnets röst ofiltrerat
 • Använda fritidsgårdarna i spridningen till barn – och ungdomar
 • Använda Elevhälsan för att nå ut bill barn och ungdomar

 

Så mycket kloka tankar som vi verkligen tar med oss i vårt fortsatta arbete! Nästa gång ser vi till att våra huvudpersoner, våra barn och ungdomar, finns med så kan vi utveckla detta vinnande sätt att sätta barn och ungdoms rättigheter i fokus.

Tusen tack till alla er som kom på vår hearing! Tack även till Dag och hans personal på Hamnmagasinet för att vi fick låna er mysiga lokal.  Och tack till mina kollegor som flög upp till Umeå för att finnas med! Extra kul för Babak som äntligen fick komma norr om Gävle! Sist men inte minst. Tack till min fantastiska socionomstudent Salome. Vilken klippa! Barnrättsbyrån Umeå kommer sakna dig!

Allt gott! / Caroline

P.s Alla grymma bilder är tagna av Linda Eliasson. En fantastisk fotograf – anlita henne!