En sommar efter stormen

Skrivet av Barnrättsbyrån, 26 juni, 2020

Så har den kommit till ända, definitivt den mest omtumlande terminen i Barnrättsbyråns historia. När vi försöker sammanfatta året hittills blir det tydligt hur vi (och kanske människan i allmänhet?) tar till tricks för att klara av det till synes ohanterliga. Två blir extra tydliga: vi tar endast in ca två veckor i taget – och vi glömmer snabbt som attan!

När vi nu tittar tillbaka har vi nästan glömt att vi hade en fullblown ekonomisk kris förra året. Vi har glömt hur vi sprang och köpte toapapper och pasta, vi har glömt hur vi först planerade för att jobba hemifrån i två veckor, eftersom det ”snart går över”. Vi har glömt hur det är att inte veta vad Zoom är.

Sen finns det saker vi absolut inte glömmer. Barnrättsbyrån, och världen, har tagit stora kliv de senaste sex månaderna. Vi glömmer inte alla de barn och unga som vi mött, som trots än svårare förutsättningar, gett oss förtroendet att stötta dem under svåra stunder i livet. Vi glömmer inte det förtroende som Childhood och Hugo Stenbecks stiftelse har gett oss, som gjort det möjligt för att oss satsa på vår idé om barnkonventionens förverkligande i Sverige. Vi glömmer inte att vi nu har ett helt fantastiskt gäng i ryggen. Att vi har startat ett formellt samarbete med Barnrättscentrum på Stockholms Universitet! Och att vi i har inrättat ett rättsråd som ska hjälpa oss på vägen framåt! Och inte minst att vi blivit fler i arbetsgruppen – välkomna igen Moises och Lisa.

Vi glömmer inte Lilla hjärtat och Sofie. Vi glömmer inte George Floyd. Vi glömmer definitivt inte den rörelse mot rasism som dragit igång – som vi hoppas kommer förändra systemen i dess grundvalar. Vi glömmer aldrig de barn och unga vi mött, som vi inte nämner vid namn här, som utsatts för orättvisor. Det är för er vi finns och kommer fortsätta kämpa.

Vi glömmer inte våra medarbetare – Anna, Babak, Emma, Karin, Lisa, Jenny, Moises och Malin – som under våren gjort ett enastående arbete, som drivit förändring och krigat på som aldrig förr – trots utmanande förhållanden. Utan er – ingenting. TACK.

Nu stänger vi ner för sommarledighet och är tillbaka igen den 10 augusti. Vi ser fram emot sommaren, men längtar faktiskt redan till hösten och att få dela med oss av alla spännande saker vi håller på med! Till att börja med släpper vi vår nya fina hemsida idag – fin va?

Ha en fin sommar! /Elin & Ida