God Jul önskar vi på Barnrättsbyrån!

Skrivet av Barnrättsbyrån, 22 december, 2022

Nu går terminen mot sitt slut och vi vill passa på att önska en god jul och gott nytt år! Det har varit en händelserik och intensiv höst; vi har inlett arbetet med en ny granskning av sexuella övergrepp inom den statliga tvångsvården, vi har bidragit i den statliga utredningen om barns klagorätt och vi arbetat på uppdrag av barn och unga som tvingats kämpa för göra sin röst hörd och få rätt hjälp av samhället.

Sverige har en ny regering och den politiska kartan har ritats om – det ligger flera förslag på bordet som innebär direkta hot mot barns rättigheter. Aldrig i Barnrättsbyråns historia har det varit viktigare att civilsamhället och människorättskämpar krokar arm och står upp för våra grundläggande mänskliga rättigheter. Även läget i omvärlden skakar om och stundtals har hösten varit tung. Men i mötet med våra kloka, fina barn och unga finns hopp! I Umeå har vi inlett ett arbete med ungdomar med erfarenhet av BUP som vill vara med och påverka för en bättre psykiatri. Flera ungdomar med erfarenhet av samhällsvården har träffat både statliga utredningar och IVO – vi är så stolta och malliga över våra modiga ungdomar som använder sin kunskap och sina erfarenheter för att påverka för en bättre samhällsvård.

Terminen avslutar vi på topp med besked från Arvsfonden att vårt projekt ”Det är mitt liv – Ett projekt för att stärka placerade barns relationer, röster och rättigheter” har beviljats! Det betyder att vi under de kommande åren kan arbeta inriktat tillsammans med våra barn och unga för att utveckla samhällsvården. Så stort!

Slutligen, till våra barn och unga – tack för att vi får förtroendet att vara med er en stund på er resa. Tack också till alla samarbetspartners och finansiärer som gör vårt arbete möjligt.

Nu är det dags för välbehövlig vila – vi ses 2023!

Kram och god jul från oss på Barnrättsbyrån.