Minskad tillgänglighet för vuxna som söker stöd

Skrivet av Barnrättsbyrån, 8 oktober, 2020

Aldrig nånsin förr har så många vuxna hört av sig till Barnrättsbyrån för att få råd och stöd i frågor som rör barn. Vi är glada att många vuxna känner ett förtroende för oss och hör av sig. Samtidigt är vår främsta uppgift att finnas till för de barn och unga vi arbetar på uppdrag av. Till detta tillkommer nya restriktioner gällande Covid 19 som gör vårt jobb ännu svårare. Just nu går den här ekvationen inte ihop – vi räcker inte till.

Det kanske är lätt att tänka att vi är en stor organisation med mycket resurser. I Stockholm är vi fyra barnombud som arbetar direkt med barnen. I dagsläget krävs det att minst en person på heltid svarar vuxna i telefon och mejl – en resurs som just nu desperat behövs i vårt arbete med barnen.

Vi har därför inte möjlighet att ge stöd till vuxna på telefon och mejl fram till årsskiftet. Vi kommer fortsatt finns tillgängliga för barn och unga som hör av sig.

Är du vuxen och behöver stöd och råd gällande ett barn? Då kan vi rekommendera Bris Vuxentelefon om barn 077-150 50 50. Barn och unga är alltid välkomna att höra av sig till oss.

Under den här perioden kommer vi att arbeta med frågan hur vi ska finnas tillgängliga för vuxna i behov av råd och stöd framåt. Vi kommer att återkomma till det! Hoppas ni har förståelse för vår situation och varför vi behöver prioritera så här. Det är inte en lätt fråga, speciellt när många som hör av sig till oss befinner sig i väldigt svåra och smärtsamma situationer.

Varma hälsningar

Elin & Ida