Vi är igång i Umeå – möt Anna & Jenny!

Skrivet av Barnrättsbyrån, 12 februari, 2018

Den 8e januari var en stor och viktig dag för oss på Barnrättsbyrån. Vi slog nämligen upp dörrarna till vårt andra kontor i Sverige, i Umeå! Från och med nu är våra fantastiska medarbetare Anna och Jenny på plats på Storgatan 38, redo att välkomna barn och unga som behöver hjälp att göra sina röster hörda och få sina rättigheter tillgodosedda. För att ni ska lära känna Anna och Jenny lite bättre tog Klara, vår kommunikatör, tempen på dem. Så här lät det:

Hej Anna & Jenny. Välkomna till Barnrättsbyrån! Kan inte ni berätta lite om er själva? Vilka är ni?

A: Oj, alltid lika svår fråga! Jag är… en matglad cykelfantast som brinner för att arbeta med rättvisefrågor. Eller så kan man säga att jag är en socialarbetare med rötter både i Västerbotten och Värmland som älskar växter och mina nära och kära! Ja, ni förstår vad jag är ute efter- det omöjliga i att beskriva sig själv eller någon annan kortfattat.

J: Jag är en lugn och envis beteendevetare som brinner för barnrättsfrågor. Tidigare har jag jobbat på Migrationsverket, i projekt om återvändande ensamkommande, på HVB för ensamkommande och som jourare på BRIS. När jag inte jobbar umgås jag mest med min familj och försöker hinna med mina busiga barn, som hittar på en massa upptåg. Annars tycker jag om att laga mat och baka, röra på mig, läsa och att bli utdragen på promenad av två viljestarka terriers.

Nu är ni ju här på Barnrättsbyrån och det är vi otroligt glada för. Vad var det som gjorde att ni blev nyfikna på Barnrättsbyrån?

J: Barnrättsbyrån har en ideologisk grund som är väldigt tilltalande och som också är väldigt tydlig i hur man ser på barn och barns rättigheter. Jag tycker om personer och organisationer som vågar ta för sig och som tror starkt på det man gör. Dessutom är det viktigt för mig att inte behöva ge avkall på det jag tror på för att kunna göra ett bra jobb. Det kändes som att jag och Barnrättsbyrån skulle passa bra ihop.

A: Jag har haft span på Barnrättsbyrån ett tag, jag vet egentligen inte hur jag först fick veta om att Barnrättsbyrån fanns men det var där i mitt medvetande, och sedan när jag såg att det fanns en annons ute blev jag alldeles själaglad- det kändes så rätt för mig.

Ni två kommer ju ansvara för att starta upp och driva Barnrättsbyråns verksamhet i Umeå (den första utanför Stockholm!) Hur känns det?

A: Oh, det känns mäkta spännande- och lite pirrigt. Men framförallt känns det viktigt och roligt att få göra något som behövs för många. Såklart har vi förväntningar på oss men med de förutsättningar som finns och har skapats så känns det också som att vi har en bra grund att stå på och att det bara är att köra!

J: Ja, det känns stort och spännande att få vara en del av den här resan som Barnrättsbyrån nu gör i och med att de öppnar upp ytterligare ett kontor i Umeå. Samtidigt är det också lite läskigt att få ett sådant ansvar. Därför känns det skönt att jag fått en sådan fantastisk kollega i Anna! Tillsammans tror jag att vi kommer att lösa allt det som kommer att krävas av oss.

Vad tror ni kommer bli den största utmaningen i uppstarten?

J: För att starta upp en helt ny verksamhet krävs det ganska mycket. Det är praktiska bitar som ska lösas, nätverk som ska byggas och sedan ska uppdragsverksamheten komma igång. Jag tror att den största utmaningen för min del blir att få ett helhetsgrepp kring allt detta.

A: Just i uppstarten kommer det nog vara precis som Jenny säger, att kunna ha många bollar i luften och samtidigt inte tappa någon av dem. Men jag är ganska bra på att jonglera så vi ska nog klara det fint.

Vad ser ni mest fram emot?

J: Jag sitter här i lokalerna och längtar efter att barnen och ungdomarna ska börja kontakta oss. Vi vill börja dra igång med uppdragsarbetet!

A: Att få möta barn och unga!

Sist men inte minst, om ni skulle berätta något om er själva som vi inte vet, vad skulle det vara?

A: Ja, som jag tidigare nämnde så är jag ganska bra på att jonglera och jag kan även cykla enhjuling- Ett av mina tidigare jobb var nämligen att vara cirkusskole-ledare för barn! Det ni ☺

J: Jag skulle nog säga att jag är bra på att baka tårtor. Det kanske inte är de snyggaste tårtorna men de är väldigt goda 

Tack för pratstunden!

A & J: Tack själv!


Nedan finns ett inslag i P4 Västerbotten om uppstarten i Umeå med Ida Hellrup, en av våra grundare. Det går även att lyssna på ett längre inslag i P4 Västerbotten med start kl 15.35 måndagen den 8e januari. 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=6855919

Vi hoppas ni är lika peppade på det här som vi är!