Glad sommar önskar Barnrättsbyrån!

Skrivet av Barnrättsbyrån, 28 juni, 2024

Så kom sommaren igen och vi på Barnrättsbyrån går snart på semester för att ladda inför hösten. Även denna termin har präglats av ett intensivt arbete med fokus på placerade barns rättigheter. Framförallt barn som på olika sätt far illa inom tvångsvården.

Vi är fortfarande en relativt liten organisation med få medarbetare som tillsammans bedriver ett komplext arbete utan enkla svar. Ibland känns det som att vi kan flytta berg och ibland känns motståndet svårare att rucka. En sak vet jag, att alla våra medarbetare är otroliga på att ta sig fram med värme, klokskap och envishet även när det är svårt.

För snart tio år sedan sa jag i vår programförklaring att jag aldrig upphör att förvånas över myndighetssverige och tyvärr stämmer det fortfarande. Det är med stor sorg och ursinne jag de senaste dagarna lyssnat på myndighetsrepresentanter som möter upp allvarliga rättighetskränkningar på ett fullkomligt ovärdigt sätt. Som helt missar sitt ansvar som vuxna och som lägger över sina misslyckanden på barnen. Det känns tjatigt och sorgligt att igen konstatera att det görs skillnad på barn och barn i dagens Sverige.

Samtidigt påminns jag om de enorma och positiva förflyttningar som skett i vår:

  • Regeringen tillsatte en utredning som ska reformera hela den statliga tvångsvården för barn, där vår Elin är med som expert.
  • I princip samtliga remissinstanser var positiva till förslaget i SOU 2023:40 om att barnrättsbyråer borde finnas i hela Sverige.
  • Vi har utvecklat vår samverkan med SIS.
  • Vi har tagit jättekliv i vårt Arvsfondenprojekt med fokus på barns relationer, rättigheter och röster. Vi har haft flera relationella stormöten på SiS och Unga röster är med och bidrar precis där de behövs som mest.
  • Vi har inlett ett jättespännande arbete om upprättelse.
  • I april flyttade vi in i nya fantastiska lokaler på Sankt Paulsgatan 10.
  • Vi har fler spännande processer i gång i domstol än någonsin.

Stort tack till alla barn och unga som vi har fått möta det här halvåret. Ni lär oss så mycket. Tack också till alla samarbetspartners och finansiärer!

Nu tar vi strax sommarledigt och är åter tillbaka den 5 augusti. Vi önskar er alla en fin och vilsam sommar!

Ida, biträdande generalsekreterare Barnrättsbyrån